Restauracja "Rzymska Pizza & Street Food" znajduje się przy ul. Sowińskiego 78, w pobliżu dworca PKP. Jest to restauracja włoska, która swoim wnętrzem jak i formatem, zdecydowania wyróżnia się na mapie gastronomicznej Szczecina.
Rzymska jest pierwszą i aktualnie jedyną restauracją w Szczecinie, w której spróbujemy prawdziwej rzymskiej pizzy. W menu lokalu można również znaleźć różnorodne panini jak i prawdziwe włoskie desery – Zależy nam na tym, by być lokalem innym niż wszystkie. We Włoszech restauracje serwujące dania na wynos lub te, gdzie je się na szybko przy barowych stolikach, cieszą się wielkim zainteresowaniem. Stwierdziłam, że czas pokazać taką kulturę również w Szczecinie – mówi Justyna Drozd, właścicielka restauracji.
Znakiem charakterystycznym lokalu jest zdecydowanie autentyczna rzymska pizza, której ciasto w odróżnieniu od neapolitańskiej jest przypieczone na chrupko, a trzymany w ręku kawałek stabilnie utrzymuje kształt – Przygotowywaliśmy nasze ciasto przez wiele tygodni i mogę z całą stanowczością stwierdzić, że jest najlepsze w Szczecinie. Chrupiące, ale jednocześnie miękkie w środku. Z dużą ilością powietrza, bardzo lekkie. Pizza jest naszą dumą i największa radość jest wtedy, gdy słyszymy, jak nasi klienci mówią, że smakuje tak jak we włoskich restauracjach – mówi Justyna Drozd.
Do przyrządzenia pizzy rzymskiej nie liczy się tylko ciasto, a również wysokowartościowe składniki, które pizzeria sprowadza z samych Włoch.
– Zależało nam, żeby przygotować dania znane jako „slow food”, ale w formie dynamicznej z zachowaniem jak najwyższej jakości. Marzyło mi się miejsce, w którym będzie można szybko i dobrze zjeść. To jest restauracja dla ludzi, którzy cenią sobie jakość i znają się na jedzeniu. Spotkałam kucharzy, którzy podjęli się wyzwania i Rzymska po pierwszych dniach cieszy się wspaniałym uznaniem konsumentów – dodaje właścicielka restauracji.
Restauracja specjalizuje się w smakach włoskich, dlatego w menu znajdziemy dobrze nam znane dania. Różnorodne kanapki, oryginalne pizze, które sprzedawane są również na kawałki, wypiekane są na własnoręcznym pieczywie.
Fenomenem mogą okazać się zyskujące na popularności panini/kanapki – Mamy kanapki, w których zjecie Państwo najlepsze włoskie wędliny, w niektórych kompozycję uzupełnia domowe pesto czy domowa porchetta. Nieskromnie możemy powiedzieć, że panini jest naszą dumą i stawiamy na bardzo oryginalne połączenia smakowe. Mamy kanapki z pesto miętowym, ricottą i karczochami. Kanapki z owocami morza czy nawet grzybami i pieczoną wołowiną – wylicza Marcin Chmiel, szef kuchni.
Uzupełnienie menu stanowią sałatki oraz zupy, wśród których wyróżnia się wyjątkowy krem z selera z serem taleggio DOP, oliwą truflową i karczochem. W Rzymskiej serwowane jest również sezonowe minestrone, pełne warzyw. Dodatkowo, zupy są podawane w jadalnych miskach.
Nie zabraknie również pozycji na deser. Znajdziemy tu m.in. sycylijskie cannoli i oryginalne rzymskie maritozzi, czyli bułeczki drożdżowe z kremami w środku.
– Maritozzi to klasyczny rzymski przysmak, którym Włosi zajadają się głównie na śniadanie. To drożdżowa bułeczka z dodatkiem oliwy z oliwek, w stylu brioche, wypiekana przez nas i podana ze słodkim kremem. Jest krem cytrynowy, ale także nasza domowa nutella. Zapraszamy więc nie tylko na włoskie obiady, ale i na desery – dodaje Marcin Chmiel, szef kuchni restauracji Rzymska.
Restauracja Rzymska otwarta jest od poniedziałku do piątku w godz. 10:00-20:00 oraz w weekendy między 12:00 a 20:00.