PartyOnline / Blog / Już nie smażę schabowych. Zalewam je szklanką płynu. Są mięciutkie oraz soczyste.

Już nie smażę schabowych. Zalewam je szklanką płynu. Są mięciutkie oraz soczyste.

Już nie smażę schabowych. Zalewam je szklanką płynu. Są mięciutkie oraz soczyste.

 

Zapomnijcie o tradycyjnym panierowaniu i smażeniu kotletów schabowych - spróbujcie ich przygotować w wersji duszonej. Szczególnie polecamy podać je w aromatycznym sosie z dodatkiem kremowego płynu, który delikatnie zmiękci mięso, zachowując jego soczystość. Schabowe przygotowane w ten sposób są tak wyjątkowe, że z pewnością wielokrotnie sięgniecie po ten przepis.

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej znanych dań w polskiej kuchni i stanowią dumę naszego kraju. To klasyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością i często goszczą na naszych stołach - kto z nas nie lubi chrupiącej panierki otulającej soczyste mięso?

Przygotowanie kotletów schabowych według najprostszego przepisu jest szybkie i łatwe - wystarczy je delikatnie rozbić, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie obtoczyć w panierce i usmażyć na patelni. W mgnieniu oka można mieć gotowy i smaczny obiad. Jednak gdy zechcecie odmienić smak tradycyjnych kotletów, warto spróbować ich przygotować bez panierki - szczególnie smaczne będą w kremowym sosie.

Pomysł na schab ciutkę inaczej

Mowa tutaj o przyrządzeniu schabu duszonego, i to w wyjątkowo niezwykły sposób. Choć przygotowanie mięsa w ten sposób może potrwać dłużej niż tradycyjne, panierowane kotlety schabowe, to jednak warto poświęcić trochę czasu. Efektem będzie soczyste, delikatne i jedwabiste mięso. To wszystko za sprawą maślanki, która naturalnie zmiękcza mięso, nadając mu niezwykłej kremowej konsystencji. Wystarczy wlać szklankę maślanki na patelnię, dodać bulion, przyprawy, i gotowe. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na następny obiad - z pewnością nie będziecie rozczarowani.

Składniki:

  • 1 kg kotletów schabowych
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz 
  • mąka do panierowania i zasmażki
  • olej do smażenia

Przepis na duszone kotlety schabowe:

  1. Przygotowanie: a. Umyjcie kotlety i delikatnie ubijcie je. b. W miseczce wymieszajcie czosnek, paprykę, sól oraz pieprz. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na 15 minut. c. Na patelni rozgrzejcie olej. Każdy kotlet obtoczcie w mące, a następnie usmażcie po 3-4 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóżcie kotlety na talerz.

  2. Sos: a. Pokrójcie drobno cebulę oraz czosnek. Wrzućcie je na tę samą patelnię, na której smażone były kotlety, i zeszklijcie. b. Dodajcie jeszcze czosnek, smażcie przez kilka chwil, a następnie wrzućcie na patelnię 2 łyżki masła. Gdy się rozpuści, wsypcie około 3 łyżki mąki i smażcie, aż zbrązowieje. c. Wlejcie bulion i dobrze wymieszajcie. Gotujcie sos na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia.

  3. Duszenie kotletów: a. Ponownie połóżcie kotlety na patelni. Wlejcie szklankę maślanki oraz pół szklanki wody, dokładnie wymieszajcie. b. Od momentu ponownego zagotowania dusicie mięso przez około 15-20 minut. W razie potrzeby, dodajcie więcej wody na patelnię w trakcie gotowania.

  4. Podanie: a. Gotowe kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład tłuczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Smacznego!

 

 

 

 

Szanowna Użytkowniczko, Szanowny Użytkowniku,

Używamy plików tekstowych zwanych „cookies” („ciasteczka”), by uczynić naszą stronę łatwiejszą w użytkowaniu.

Ustawienia zaawansowane Akceptuję i przechodzę do serwisu

Ustawienia cookies

Niniejsza witryna wykorzystuje pliki cookie w celu optymalizacji doświadczeń użytkownika podczas nawigacji. Pliki cookie klasyfikowane jako niezbędne są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są one kluczowe dla funkcjonowania podstawowych elementów witryny. Ponadto, stosujemy pliki cookie pochodzące od stron trzecich, które wspierają nas w analizowaniu i zrozumieniu sposobu, w jaki użytkownicy korzystają z naszej witryny. Te pliki cookie są przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma możliwość odmowy wykorzystywania tych plików cookie, jednakże należy zauważyć, że rezygnacja z niektórych z nich może negatywnie wpłynąć na komfort korzystania z witryny.