Masło kakaowe ze względu na swoje właściwości prozdrowotne wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym, cukiernictwie oraz kosmetyce. Stanowi ono dodatek wielu naturalnych kremów, balsamów, pomadek, maści, czekolad, pralin, polew i ciast. Masło kakaowe spożywcze to zdrowy zamiennik dla margaryny, dlatego można je z powodzeniem stosować na diecie redukcyjnej. Warto jednak pamiętać, by wybrać produkt dobrej jakości, bez sztucznych dodatków. Gdzie można kupić masło kakaowe spożywcze?
Masło kakaowe spożywcze – gdzie kupić?
Masło kakaowe spożywcze powstaje z ziaren kakaowca, uprawianego w strefie tropikalnej Ameryki Południowej, Azji lub Afryki, gdzie panują najlepsze warunki dla jego rozwoju. Jest to jadalny, naturalny tłuszcz roślinny, który uzupełnia niedobory witamin, oddziałując korzystnie na całe ciało.
Masło kakaowe spożywcze gdzie kupić? Warto pamiętać, by dokładnie zapoznać się z opisem produktu, zwracając szczególną uwagę na skład. Wysokiej jakości masło kakaowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ krwionośny, działają przeciwzakrzepowo i obniżają ciśnienie tętnicze. Masło kakaowe nierafinowane zawiera również naturalne przeciwutleniacze, dzięki czemu zachowuje swoją przydatność nawet przez kilka lat, bez dodatku konserwantów. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je w niskiej temperaturze i ciemnym miejscu, bez dostępu do promieni UV.
Jakie zalety ma spożywcze masło kakaowe?
Masło kakaowe to świetny zamiennik dla margaryny lub klasycznego masła wykorzystywanego np. do produkcji ciast. Z powodzeniem można je wprowadzić do codziennego jadłospisu, niezależnie od tego, czy jesteś w deficycie kalorycznym, czy po prostu chcesz utrzymać zdrową sylwetkę. Desery przygotowywane na bazie masła kakaowego to prosty sposób, by uzupełnić niedobory witamin, dostarczyć organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych i poprawić poziom witaminy E. Naturalny olej jest również idealnym składnikiem diety dla osób, które dbają o cerę. Masło z dojrzałych owoców kakaowca spowalnia procesy starzenia organizmu, zapobiega stanom zapalnym i wzmacnia kondycję włosów.
Tłuszcz kakaowy zawarty w kosmetykach
Tłuszcz kakaowy jest niezwykle ceniony przez farmaceutów i kosmetologów. Regularne stosowanie kremu, masła albo balsamu na bazie nasion dojrzałych owoców kakaowca regeneruje skórę, wygładza skórę, redukuje rozstępy, uzupełnia niedobory witamin, stymulując zarazem produkcję kolagenu. Naturalny kosmetyk zatrzymuje procesy starzenia i zmniejsza widoczność zmarszczek. Zauważono także, że regularnie stosowane masło kakaowe przeciwdziała wypadaniu włosów, pobudzając produkcję nowych pasm, które zyskują trwałość i zdrowy wygląd.
Masło kakaowe stosowane jest przez profesjonalnych cukierników, kosmetologów i farmaceutów, m.in. ze względu na silne właściwości przeciwutleniające. To naturalny tłuszcz roślinny, który warto wprowadzić do codziennej rutyny pielęgnacyjnej i diety.